pizza
Bez kategorii

Skąd pochodzi pizza?

Pizza to obok pasty najbardziej charakterystyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie bardzo popularna i rozpowszechniona na całym świecie. W wersji pierwotnej był to cienki, chrupiący placek z wytrawnego ciasta makaronowego. Znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowanego sosem pomidorowym z tartym serem mozzarella i ziołami. Pochodzenie pizzy wzbudza wiele kontrowersji, a jej historia sięga starożytności…

pizza

Skąd właściwie pochodzi pizza?

Pierwsze wzmianki nt „chlebowych placków” pochodzą ze w starożytnego Egiptu oraz Grecji. Były to skromne potrawy, zaś placek powstawał z mąki i wody. Jednak klasyczna pizza kuchni włoskiej, pachnąca ziołami, pomidorami i serem, narodziła się w Neapolu. Tamtejsza biedota chętnie sięgała po prosty przepis, który dzięki wykorzystaniu najprostszych i najtańszych składników pozwalał stworzyć pożywne i smaczne danie dla całej rodziny. Choć pochodzenie pizzy w dalszym ciągu nie jest jednoznaczne to z pewnością w Neapolu powstała pierwsza na świecie pizzeria, która swą działalność rozpoczęła w 1830 roku. Popularność lokali serwujących wyłącznie pizzę była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jedną z nich i przyczynił się do wzrostu popularności pizzy. Król rozkochał się w smaku pizzy do tego stopnia, że chciał włączyć ją do pałacowego menu, jednak pomysł ten nie przypadł do gustu jego żonie. W 1889 roku znany kucharz Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Włoch – Małgorzacie trzy rodzaje pizzy, w tym jedną z sosem pomidorowym, bazylią i serem mozzarella. Królowa będąca pod wrażeniem kolorów reprezentujących flagę Włoch, najbardziej upodobała sobie tę pizzę i od jej imienia podstawowa wersja włoskiego przysmaku do dzisiaj zwana jest ”margeritą”.

Przepis na pizzę idealną.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza neapolitańska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Rzymska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów. Ponadto istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, a nawet słodkie owoce i sosy.

Ciasto na pizzę jest naprawdę proste w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia potrzebne są podstawowe składniki tj. mąka, woda, drożdże i oliwa. Polecamy jeden ze sprawdzanych przepisów. Do ciasta wystarczy dodać sos pomidorowy i odrobinę fantazji w doborze dodatków. Na sam koniec wypiekamy pizzę przez ok. 10 min w maksymalnie rozgrzanym piekarniku i gotowe! Smacznego!

Copyright © 2010-2017 Alleceny. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl
 

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl