Maska karnawałowa
Bez kategorii

Karnawałowe menu

6 stycznia, czyli w kościelne święto Trzech Króli, wchodzimy w okres karnawałowego szaleństwa. Jest to sygnał, że rozpoczął się czas tańców i wielkiego ucztowania. Dziś karnawał wiąże się nie tylko z pięknymi zimowymi balami, maskaradami i pochodami. Dla wielu z nas jest to idealny czas, by spotkać się w gronie przyjaciół – przy biesiadnym stole lub na szalonej domówce z tańcami do białego rana. Niezależnie jaki typ imprezy wybierzemy, podstawą będzie karnawałowe menu pełne przekąsek i przygotowanych wcześniej dań.


CZYM CHATA BOGATA …

Kto z nas nie uwielbia polskiej gościnności? W okresie karnawału szczególnie chcemy zaskoczyć oryginalnością i wysoką jakością serwowanych potraw. Dlatego dziś podpowiadamy Wam jakie przekąski, zarówno te tradycyjne jak i nietypowe, podać na stół, by zaspokoić najbardziej wyszukane gusta.

PÓŁMISKI WĘDLIN
Szykując się na przyjście gości tradycyjne gospodynie przyrządzają półmiski pyszniące się ulubionymi wędlinami i mięsami. Idealnie na tą okazję sprawdzają się smaczne, naturalne i wytarzane ręcznie wędliny Bohun (bez konserwantów i dodatku chemicznych barwników oraz spulchniaczy), a także np. produkty firmy Indykpol: kabanosy Jedynaki, kabanosy z piersią kurczaka czy cienkie kabanosy z mięs indyczych. Do smaku, do mięs i wędlin warto podać aromatyczne sosy lub tradycyjną ćwikłę i musztardę.

ŚLEDŹ NA OSTATKI
Zgodnie z tradycją ostatni dzień karnawału należy do śledzia – nie przeszkadza to jednak zajadać się tą pyszną i zdrową rybą przez cały rok i uwzględnić ją (np. z dodatkiem śmietany lub z cebulki) w naszym karnawałowym menu. Firma Lisner proponuje również gotowe rozwiązanie – pożywny produkt Śledzik na raz w różnych odsłonach m.in w połączeniu ze smażoną cebulką, z popularnym, chrzanowym sosem z dodatkiem jabłka czy w sosie koperkowym.

 

DESKA SERÓW
Degustacja ulubionych serów jest zawsze ciekawą i elegancką propozycją dla naszych gości. Na paterze warto zaserwować różne rodzaje serów w towarzystwie różnych dodatków: winogron, orzechów, pomidorków koktajlowych, rodzynek, żurawiny, plastrów jabłka, śliwki czy suszonych pomidorów. Idealnie w tej roli sprawdzą się sery pleśniowe Lazur, sery Camembert czy coraz popularniejszy ser kozi. Polecamy również ser Mozarella – który wraz z pomidorami i świeżą bazylią stworzy lekką i lubianą sałatkę Caprese.

 

NIEZASTĄPIONE KORECZKI
Kolorowe i smaczne koreczki idealnie nadają się na przyjęcie i bardzo szybko znikają ze stołu. Żeby je przygotować sięgnijmy po warzywa konserwowe tj. paprykę, pieczarki i ogórki albo śródziemnomorskie smaki: oliwki oraz suszone pomidory. Te mini-przekąski nie tylko ucieszą oko, ale będą ozdobą każdego karnawałowego przyjęcia.

Koreczki i stół karnawałowy

PRZEKĄSKI NA CIEPŁO I ZIMNO
Eksperymentujmy w kuchni i poszerzajmy nasze karnawałowe menu o nowe, ciekawe kombinacje produktów. Zaserwujmy wytrawne ciasteczka, mini-hot-dogi czy ślimaczki z ciasta francuskiego. Jeśli jednak nie macie weny do gotowania i nie chcecie przeglądać książki kucharskiej, możecie po prostu skorzystać z gotowych rozwiązań i podać na stół chrupki, chipsy oraz nachosy w towarzystwie pysznych sosów na ostro, słono lub słodko.

TRUNKI
Alkohol i kolorowe drinki
są ważnym punktem naszej domowej imprezy. Badania wskazują, że napoje wysokoprocentowe pochłaniają połowę naszego budżetu przeznaczonego na zorganizowanie karnawałowego party. Szukając trunku skorzystajcie z oferty dyskontu Prosto z Palety, który gwarantuje okazjonalne ceny alkoholu. Wszystkich koneserów wina zapraszamy również po starannie wyselekcjonowane wina do sklepu Marek Kondrat Wina Wybrane.

 

Aby pomóc naszym użytkownikom dokonać wyboru przygotowaliśmy listę z produktami na karnawałową ucztę. Śpieszmy się, bo koniec szaleństwa już 28 lutego, więc mamy niecałe 2 miesiące, by tańczyć do białego rana.

Dobrej zabawy!

 

Copyright © 2010-2017 Alleceny. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl
 

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl