Promocje

Czekolada: 10 powodów dla których należy jej jeść więcej

Czekolada to często nasze najlepsze wsparcie w chwilach stresu. Nasze cudowne źródło pocieszenia, w chwilach gdy życie nas zawodzi i najlepszy z nam znanych polepszaczy nastrojów. Też tak macie? Jeśli właśnie zaczęliście się szeroko uśmiechać to sprawa Was dotyczy i mamy dla Was dobrą wiadomość – dobra, gorzka czekolada, z wysoką zawartością kakao (około 70% i więcej) jest dla nas naprawdę dobra! Specjaliści potwierdzają już, że czekolada jest dobre dla serca, krążenia i mózgu. Okazuje się też, że czekolada może korzystnie wpływać na zdrowie osób cierpiących na autyzm, otyłość i cukrzycę, a najnowsze badania sugerują, że jedzenie czekolady może pomóc poprawiać funkcje mózgu aż do późnej starości.

Oto dziesięć, naukowo ustalonych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia dobrej czekolady.

1. Czekolada jest dobra dla serca i krążenia

Niedawne badania wykazały, że ciemna czekolada pomaga przywrócić elastyczność tętnic, jednocześnie zapobiegając przyklejaniu się białych krwinek do ścian naczyń krwionośnych – typowych przyczyn zatykania się tętnic.

2. Zmniejsza ryzyko udaru

Naukowcy z Finlandii odkryli, że spożywanie czekolady obniża ryzyko zachorowania na udar mózgu – średnio nawet o 17 procent mniej w grupie przebadanych mężczyzn.

3. Bogate źródło minerałów

Ciemna czekolada jest pełna dobroczynnych składników mineralnych takich jak potas, cynk i selen a 100 g ciemnej czekolady (70% lub więcej kakao) zawiera 67% zalecanej dziennej dawki żelaza.

4. Obniża poziom cholesterolu

Wykazano, że konsumpcja kakao wpływa  na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu i podnosi poziom „dobrego” cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko potencjalnych chorób układu krążenia.

5. Czekolada jest dobra dla Twojej skóry

Flawonoidy znajdujące się w gorzkiej czekoladzie chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie słoneczne (jednak warto chronić ją jeszcze dobrym kremem do opalania).

6. Czekolada może pomóc schudnąć

Naprawdę! Neurolog Will Clower twierdzi, że mały kawałek dobrej czekolady, roztopiony na języku 20 minut przed posiłkiem, wywołuje w mózgu wyrzut hormonów, które mówią: „Jestem pełen”, co skutkuje ograniczeniem ilości spożywanego przez nas następnie jedzenia. Kończąc posiłek w ten sam sposób (kawałkiem gorzkiej czekolady) możemy ograniczać nasze późniejsze podjadanie.

7. Dobra dla matek i niemowląt

Fińskie badania wykazały, że czekolada zmniejsza poziom stresu u kobiet w ciąży oraz to, że dzieci tych matek uśmiechają się częściej niż potomstwo rodziców, którzy nie jedzą czekolady.

8. Zapobieganie cukrzycy

Brzmi irracjonalnie jednak wykazano, że kakao poprawia też wrażliwość insulinową. Zatem gorzka czekolada – oczywiście z umiarem – może opóźnić lub zapobiec wystąpieniu cukrzycy.

9. Czekolada jest dobra dla mózgu

Uważa się flawanole zawarte w czekoladzie wpływają na pozytywnie na osoby starsze, redukcją utraty pamięci występujące u nich, a dzięki przeciwzapalnym właściwościom, ciemna czekolada wspomaga leczenie urazów mózgu, takich jak wstrząs.

10. Czekolada sprawia, że czujesz się lepiej

Czekolada zawiera fenylotylaminę (PEA), która jest substancją chemiczną, którą Twój mózg produkuje kiedy jesteśmy zakochani. PEA sprawia, że nasz mózg uwalnia endorfiny dobrego samopoczucia.

Copyright © 2010-2017 Alleceny. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl
 

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl